A projekt / Megvalósítás

           

Szabadszentkirály és térsége Ivóvízminőség-javító Programja

Pályázati azonosító: KEOP - 1.3.0/09-11-203-0049

Megvalósítási időszak: 2013.12.02. – 2015.03.31.

Kedvezményezett: Szabadszentkirály, Gerde, Pécsbagota, Velény Községek Ivóvízminő-ség-javító Társulása (7951 Szabadszentkirály, Petőfi u. 90.)
Elnök: Almás Rolad

A megvalósítás nettó költsége: 168 645 600 Ft

Támogatás mértéke: 90 %

A megvalósításra megítélt támogatás összege: 151 781 040 Ft

Közreműködő Szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Ivóvíz helyi problémája: a Szabadszentkirály, Velény, Gerde, Pécsbagota vízműrendszerben jelenleg 2 működő és egy tartalékkút biztosítja a vizet, amely a közös víztoronyba kerül. A velényi kútvíz mangántartalma, a szabadszentkirályi kút vízének a mangán és vastartalma magasabb az uniós határértéknél. A jelenleg működő két vízkezelő berendezés nem képes vízkémiai és mikrobiológiai szempontból megfelelő vizet szolgáltatni, ezért az otthonokba kerülő szolgáltatott vízben hatérérték feletti koncentrációban található vas, mangán és nitrit. A mangánnak az idegrendszerre, különösen a gyermekek értelmi fejlődésére lehet hatása, a nitrit a csecsemők szervezetére veszélyes. A vas jelenlétének nincs egészségkárosító hatása, azonban rontja az ivóvíz élvezeti értékét és használhatóságát.

Műszaki megoldás:
Szabadszentkirályon a megvalósuló beruházás része lesz a jelenlegi kút felújítása és egy új kút létesítése a vízszolgáltatás biztonsága érdekében. Bővítik a komplex vízkezelő berendezéseket befogadó kezelőépületet, új iszapülepítő és új 80 m3 térfogatú víztározó medence épül, felújítják a vízműtelephez vezető utat. A megfelelő vízminőség biztosítása érdekében a beruházás keretében a teljes csőhálózatot kitisztítják csaknem 20 kilométer hosszan, s 25 helyen helyeznek el tisztítóidomokat.

Utolsó frissítés: 2015-02-10